Talentontwikkeling in Uganda

Talentontwikkeling in Uganda
4 juni 2015 Repart BV

Wij droomden hoe het zou zijn om in Uganda jongeren te helpen om hun talenten te ontdekken en daarmee aan de slag te gaan. Voor hunzelf en voor hun omgeving. Jonge mensen tools bieden waarmee zij hun kwaliteiten zelf vorm kunnen geven, waarmee ze kunnen ervaren hoe krachtig het voelt om vol zelfvertrouwen een avontuur aan te gaan. Vanuit jezelf, op basis van je eigen unieke kwaliteiten.

In 2014 zijn we voor het eerst naar Uganda gegaan, om een Talent-Development week te verzorgen. Daarbij hebben we zeven jongvolwassenen bijgestaan die de ambitie hadden om een eigen onderneming te starten. Eén van de deelnemers was Ugandees John Bosco Tibeena. Hij richtte de Nyerere Primary Memorial School op. Tijdens ons verblijf schreef John Bosco onder begeleiding een businessplan voor zijn school. Na een jaar lang maandelijks contact te hebben gehad over de voortgang van zijn plannen, zijn we in 2015 weer naar Uganda gereisd en bezochten we John Bosco opnieuw…

Reisverslag van Michel Lamtink

Bezoek UgandaOp 22 april 2015 landen we ’s avonds laat in Uganda. De volgende dag vertrekken we in alle vroegte vanuit Entebbe. Onze gids Dan haalt ons vroeg op. We rijden richting Kampala, de hoofdstad van Uganda. Vanwege de verkeersdrukte zoeken we een shortcut. Het leidt tot een hernieuwde kennismaking met het Uganda achter de hoofdweg: kleine huisjes, handeltjes op iedere straathoek. Ugandezen geloven niet in het uitstallen van hun waar in winkels, dat doen ze liever buiten. We zien bedden, banken, hardware-stores en natuurlijk veel groente en fruitstandjes. Vanwege de lage werkgelegenheid hier werkt 80% van de mensen (noodgedwongen) als zelfstandige. We maken ook opnieuw kennis met de wegen in Uganda en de bijbehorende ‘African Massage’.

Onze reis brengt ons naar Kakabara, een dorp nabij Fort Portal, waar we rond het middaguur arriveren. Daar treffen we bij het trading center John Bosco Tibeena, een bevlogen man. Hij heeft een Mobile Money bedrijf, maar richt zich bovenal op de uitbouw van zijn private primary school. Daar was zijn deelname aan de businessdevelopment-training ook op gericht.

Bezoek UgandaJohn Bosco heeft het afgelopen jaar niet stil gezeten. Zijn primary school is samengegaan met een secondary school, welke gerund wordt door Father Bernard en zijn team. Father Bernard is voorganger in een lokale (katholieke) kerkgemeenschap. Beide heren nodigen ons uit voor een uitgebreide lunch met Afrikaanse kip, Matoke en Kalo. Er is tijd om rustig bij te praten.

Na de lunch gaan we naar St Klaus Comprehensive Trade School, waar John Bosco’s Nyerere Memorial School inmiddels onderdeel van uitmaakt. Deze school biedt nu onderwijs aan 363 kinderen, waarvan 150 weeskinderen en omvat een nursery, primary en secondary school. We maken kennis met een non, zij is head teacher en met 25 collega’s verantwoordelijk voor het onderwijs, eten en onderdak bieden aan de leerlingen. Het welkom is hartverwarmend. Zang, dans en toespraken volgen (zie video). Na uitgebreid de tijd genomen te hebben voor een rondleiding en een gesprek over de realisatie van hun (business)plannen nemen we afscheid. Het is mooi om te zien dat, los van vele uitdagingen, alles klaar staat voor verdere groei van deze school; de gebouwen, materialen en medewerkers. De grootste uitdaging is en blijft funding, in het bijzonder ten behoeve van uitbreiding van het aantal gebouwen. Niet alleen bedoeld voor leslokalen, maar ook voor slaapzalen.

De volgende stop is het Bezoek UgandaMobile Money bedrijf van John Bosco. Bedrijfjes als deze zijn er veel hier, ze maken geldtransacties mogelijk in gebieden waar geen toegang is tot een bank of ATM en richten zich daarnaast op de verkoop van ‘airtime’ (telefoons en belminuten). Het is een mooie ‘steady business’, zeker daar bellen en internetten zich ontwikkelt tot een primaire levensbehoefte.

Tot slot nodigt John Bosco ons uit om kennis te maken met ‘a number of concerned members of the community’. Ik voel me wel wat opgelaten als ik zie dat daar een groep van 24 personen op ons zit te wachten. Bijzonder aan deze groep is dat ze samen aan het ondernemen zijn. Sowieso valt het op dat in Uganda de onderstroom bij ondernemen altijd lijkt te zijn dat het goed moet zijn voor jezelf, je community en het groter geheel. Deze groep heeft zich georganiseerd om twee dingen te doen: 1. Saving and Credit (collectief sparen en geld uitlenen om kleine lokale bedrijven te ondersteunen) en 2. Event management. Als collectief verzorgen ze ‘functions’ door te voorzien in catering en bijvoorbeeld door stoelen te verhuren. Mooi detail overigens is dat John Bosco met een glimlach op zijn gezicht aangeeft dat hij dit idee heeft overgenomen van Bruno, een andere deelnemer aan de business-development in 2014.Bezoek Uganda

Aan het eind van de middag nemen we afscheid, met een omhelzing en een welgemeend ‘we’ll keep in touch’. We reizen door richting de Rwenzori Mountains, ons hoofd en hart vol indrukken. Het is zeker onze ambitie om te blijven bijdragen aan ondernemerschap in Uganda, omdat we zo blijven werken aan een ondernemender wereld.

Repart verzorgt al enkele jaren trainingen in Uganda. En we blijven ons inzetten voor de Ugandese ondernemers. Klik op de link voor meer achtergrondinformatie over het MastersMaking2Moro  Trainingsprogramma.

 


De video van het ontvangst op de St Klaus Comprehensive Trade School is hieronder te zien.